Olympische logo op de fiets

Mag je het olympisch embleem ongestraft gebruiken?

Als je een merk wilt promoten zijn de olympische spelen een prachtig mediamoment. Maar, mag je zomaar meeliften op het succes van de Olympische Spelen, mag je het woord “Olympisch” gebruiken of het olympisch embleem? Het antwoord is heel simpel:

Commercieel gebruik van het olympisch embleem is niet toegestaan

In Nederland kunnen we tijdens het WK, rustig woorden als “Oranje” of “de Leeuw” gebruiken in commerciële uitingen, niemand maakt zich daar druk om. Bij de Olympische spelen ligt dat anders, alle logo’s – het NOC-NSF spreekt over emblemen – en termen zijn geregistreerd. Olympische comités zien er streng op toe dat de regels niet overtreden worden. Logisch want de sponsorafspraken leveren de organisatie van de Olympische Spelen veel geld op, ongeveer een half miljard euro.

Geregistreerd is bijvoorbeeld het huidige olympisch embleem, maar ook het olympisch embleem met de vijf ringen wat de verbondenheid van alle landen op aarde symboliseert. Ook de termen Olympisch / Olympic / Paralympics / Paralympic / London 2012 / Sochi 2016 zijn geregistreerd. En dat dan weer in de diverse talen. Het Internationale Olympisch comité (IOC) is verantwoordelijk voor het vastleggen van deze Olympische merken.

Hoewel commercieel gebruik van deze merken voor particulieren en bedrijven niet is toegestaan, in redactioneel verband mag dat wel.

Wil je meer weten over het Olympisch embleem dan kun je terecht bij NOC-NSF

Adam | Grafisch ontwerper
Voor informatie > Contactpagina
Beeldmerk: 19/07/2012