
Sneller lezen met Bionic Reading?
Je hersenen lezen sneller dan je ogen, althans dat zegt de Zwitserse typograaf Renato Casutt van het bedrijf Bionic Reading. Het bedrijf maakt een tool die bepaalde delen van woorden benadrukt, zodat je sneller kunt lezen.
Bionic Reading herziet tekst door de meest beknopte delen van de woorden te benadrukken met vettere letters. Dit creëert een kunstmatig fixatiepunt dat het oog door de tekst leidt, terwijl de hersenen eerder geleerde woorden sneller oppakken en de woorden voltooien. Het is een intuïtief proces.

Het lezen van Bionic tekst
Lees de tekst anders als voorheen, laat de ogen van het ene naar het andere fixatiepunt glijden ook al heb je dan het idee dat je letters overslaat. Probeer niet bij een woord te blijven steken. Je zult al snel het gevoel hebben dat de tekst als een constante stroom binnenkomt, omdat de hersenen de woorden aanvullen.
Software om Bionic tekst te maken.
Zelf uitproberen is makkelijk. Er zijn verschillende Apps en plug-ins beschikbaar. Bijvoorbeeld voor Safari en Firefox. Daarmee kun je Bionic Reading op veel sites gebruiken. Het uitproberen zou dus net zo eenvoudig moeten zijn als het installeren van een browser-ad-on.
Bionic Reading font
Het font dat gebruikt is voor Bionic reading is niet zomaar een font dat je eenvoudig kunt installeren. Op de een of andere manier moet je immers bepalen welk gedeelte vet en welk gedeelte niet vet wordt afgebeeld. Hiervoor is een API vereist. Meer info hierover kun je vinden op rapidapi.com
Werkt Bionic Reading echt?
Nou eigenlijk niet, volgens Readwise. (Readwise is opgericht in 2018 en specialiseert zich in lezen en leestechnieken). Na het testen van ruim 2000 lezers kwamen ze tot de conclusie dat Bionic Reading geen positieve invloed heeft op de snelheid.
Toch kan het systeem behulpzaam zijn voor mensen die moeite hebben met lezen bijvoorbeeld bij dyslexie. Met andere woorden, het systeem is heel subjectief, vind je het prettig, gebruik het.
Geef een reactie